ס"ת שנקרע ממנו העץ חיים

שאלה:

ביום חמישי בבוקר קודם שחרית גללו הס"ת ונקרע העץ חיים מהקלף, מה הדין בס"ת זה? האם מותרים לקרות בו [אין בביהמ"ד זו אלא ס"ת הזאת]? יש ביהמ"ד אחרת בבנין הסמוך, האם הדרך הנכון להוציא ס"ת מביהמ"ד האחר בשעת קריאת התורה, ולהחזירה מיד אחרי הקריאה?

תשובה:

שלום וברכה

ניתן בשעת הדחק זו לקרוא בספר תורה הזה.

מקורות:

קסת הסופר סי' יז סעי' ה-ו. וכך איתא שם "מחברין להספר תורה שני עמודים אחד בראשו ואחד בסופו והגיליון ששייר בראשו וסופו ויכרוך על העמודים ויתפרנו גם כן בגידין דוקא וישאיר בין העמוד להדף שתי אצבעות ואסור לדבק את היריעות בדבק סביב העמודים כי לאחר ימים רבים יתייבש הדבק ויתפרדו העמודים. אם נקרעה התפירה בין שתי היריעות אם נשאר הרוב תפור קורין בו אפי' לכתחילה, ואם לאו אין קורין בו ואפי' אם כבר הוציאו מחזירין אותו ומוציאים ספר תורה אחר, ואם אין ספר תורה אחר אם הקרע הוא בזה החומש שצריכים לקורא בו אין קורין אלא אם כן נשארו לכל הפחות חמישה תפירות, אבל אם הקרע הוא בחומש אחר קורין בו אף על פי שלא נשארו רק שתי תפירות, אמנם אם יריעה אחת אינה תפורה עם הספר תורה אפילו מונחת עימו אין קורין בו. ועי' במשנת סופר שפי' שאין קורין בו משום כשאינו מחובר הוי ליה כחומש שפסול לקריאה בציבור ואין בה קדושת ספר תורה וכן אין בה מצוות כתיבת ספר תורה וכו' שם, ואולי אפשר שכל זה רק בהפרדה בין החומשים עצמם.