זימון בשלושה כשממהר ללכת מהחתונה

שאלה:

שלום וברכה.
1. לעיתים אני בחתונה ורוצה ללכת ויפה שעה אחת קודם, (ולא כיוונתי מלכתחילה שאני לא קובע איתם סעודה) האם מותר לי לבקש משניים אחרים שיענו לי לזימון, אפילו שיפסידו זימון בעשרה? (מדובר כשלא יאעלו עוד כזית פת בהמשך)

2. כנ"ל בסעודת שבת בישיבה שמתארכת יותר מדי. (והאם זה משנה אם אני רוצה ללכת לדבר מצוה של לימוד תורה, או שרוצה ללכת לישון)
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אם כיוון מתחילה לא להצטרף כלל אין חובת זימון, אבל אם הכוונה היתה נניח להצטרף רק למי שאיתו בשולחן, וחייב ללכת לענין נחוץ או לדבר מצוה או שיש טורח רב להמתין, מותר לזמן בשלושה, והנשארים ימשיכו לאכול ויענו אחר כך שוב לזימון עשרה.

מקורות:

משנה ברורה סי' קצג ס"ק טז. וראה עוד פרטים בזה במשנה ברורה בסי' ר ס"ק ט.