שהייה על כירה חשמלית בשבת

שאלה:

שלום וברכה,
אם אין לי פלטה בשבת – האם מותר להשתמש בכירה חשמלית שתדלק ע"י שעון שבת ? (באופן שאפשר לכסות אותה בנייר כסף וגם את הכפתורים…)
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

א. כאשר האש מכוסה, אף שהכפתורים אינם מכוסים הכירה נחשבת גרופה וקטומה ומותר להשהות עליה מאכלים שלא התבשלו אפילו כמאל בן דורסאי, משום שעיקר ענין הקטימה הוא למעט את החום ולגלות בכך שאין כוונתך להגבירו על ידי חתייה. כך הורו הגרש"ז אויערבך בס'מאור השבת ח"ב מכתב לב וכן מנהג העולם, וראה שו"ת אגרות משה או"ח ח"א סי' צב שלכתחילה טוב לכסות גם את הכפתורים.

ב. כאשר רק הכפתורים מכוסים אמנם הכירה אינה נחשבת גרופה וקטומה אולם ניתן להקל בכך מחמת ההיתר של טוח וטיט, והיינו, על פי המבואר בגמרא בשבת יח ע"ב, שאם הכירה סתומה מכל צד בטיט וכדי לחתות בגחלים צריך להסיר את הטיט הסותם את פי התנור, מותר להשהות בתוכה ואין חשש שמא יבוא לחתות בגחלים, וכתבו הפוסקים שאם הכפתורים מכוסים היטב בנייר דבק וכיוצא בזה, יש להקל מהטעם הנ"ל. אולם בכיסוי הכפתורים לבד באופן שניתן בקלות להסירו אין להתיר, כך מבואר בשו"ת אגרות משה או"ח סי' צג, וראה ארחות שבת ח"א עמ' סט.

לכן אם למעשה גם תניח נייר כסף וגם תדביק היטב את הכפתורים זה בסדר.