קידוש בשבת – המקדש בולע את המילים

שאלה:

בס״ד
שלום.
מה עליי לעשות במקרה שאני הולך להתארח אצל הורי אישתי בשבת כשהאבא שמקדש לא עושה זאת כראוי? אני חושש שלא אצא ידי חובה אל ברור שלא אבקש לקדש במקומו כדי לא לפגוע בכבודו.

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי בברכות, אם אדם אמר את תחילת הברכה וסופה כראוי וגם את המהות של הברכה הזכיר באמצעה, גם אם השמיט לגמרי כמה מילים באמצע הברכה זה לא מעכב, כמבואר בשו”ע בסי’ נט ובמשנה ברורה שם ס”ק ד וביאור הלכה שם. גם אם הוא בולע לפעמים בתחילת ברכה ובסופה, אבל לא מחסיר מילה, אלא אומר אותה בצורה מעט משובשת זה לא מעכב, כמבואר בשו”ע סי’ סב, לכן, כדאי להעיר בעדינות ובנעימות בצורה שאינה מעליבה שכדאי לומר יותר לאט שכל מילה תשמע היטב… אבל אם אי אפשר לא צריך להעיר לו.

אכן, אם כדבריך יש חשש שכלל לא יוצאים ידי חובה בברכתו, אתה יכול לומר את הקידוש בלחש על הכוס שלו, אף שהיא לא בידך, וכעין מה שכתב בשו"ת משנה הלכות חט"ו סי' פז לגבי השיטות שאשה שלא התפללה ערבית לא יכולה לצאת בקידוש הבעל, עיין שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אבל מה הבעיה שתבקש לעשות קידוש לבד כמו שמקובל בהרבה בתים שכל אחד עושה קידוש לבד ויש בתים שאפילו בחורים שאינם נשואים עושים קידוש לבד