מנחה אחרי השקיעה / סעודה שלישית לאחר השקיעה

שאלה:

שלום וברכה.
1. לא שמתי לב ועבר זמן מנחה. מה לעשות? זה נקרא אנוס ולהתפלל פעמיים ערבית או שאני לא יכול?
2. שאלה לגבי ה13 דק שאחרי השקיעה שאפשר עדיין להתפלל מנחה וכו. מה המקור לזה? ואח שלי שאל אותי למה בעצם אי אפשר לעשות פעולות שאסורות בשבת ב13 דק אלו? כי לכאורה זה עדיין יום שישי. ובנוסף איך אפשר לאכול סעודה שלישית ב13 דק אלו? או שזה שייך להיום או למחר.
תודה רבה ובריאות

תשובה:

שלום וברכה

נראה שכאשר אדם שגג ולא שם לב הוא יכול להשלים, רק מי שהתרשל באופן של שאט נפש, שלא אכפת לו מהתפילה, קנסוהו שלא ישלים. ראה שו"ע סי' קח סעי' ח מקרה דומה לשלך.

לכתחילה יש להקפיד מאוד להתפלל באופן שגומרים לפני השקיעה, בשעת הדחק ובדיעבד מי שהתפלל ב13 דק' שלאחר השקיעה יצא ידי חובה. אין לזה קשר עם שבת! זמן בין השמשות הוא ספק יום ספק לילה, ולכן יש כאן צד שהוא כבר שבת ממש, אלא שזמני התפילות לא לגמרי קשורים להגדרה של חילופי היום והלילה, זה יותר שייך לזמני הקרבנות ולכן הקלו בדיעבד להתפלל בין השמשות שעדיין לא הגיע זמן ערבית.

על סעודה שלישית לאחר השקיעה ראה בהרחבה כאן.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רלג ס"ק יד, שאף שמלשון השו"ע והרמ"א שם נראה שניתן להתפלל מנחה עד צאת הכוכבים פוסקים רבים חלקו על כך ויש להקפיד כדבריהם.