דברים שבקדושה בגיל צעיר

שאלה:

מאיזה גיל יש לחנך את הילד לדברים שבקדושה ואיך בדיוק עושים זאת? (לדוגמא ילד בן 6 לא צריך להעיר לו על ששולח ידיו למקומות שלו אבל באיזה גיל כן? ובאיזה אופן?)

תשובה:

שלום וברכה

ההשקפה שלי שלא מדברים על זה בכלל, אין צוך, מחנכים לצניעות בלבוש כי כך יפה וראוי וזהו, בלי הסברים ובלי הקשרים למקומות צנועים בגוף, ילד שמקבל חינוך חרדי תורני מפנים את זה בעצמו מהסובב בלי דיבורים שגורמים לתסבוכים ובעיות. במידה וכאשר הילד גדל ונעשה נער ויש לו קושי בנושא וכו' יש להתייעץ פרטני אבל ההנהגה הכללית שלא צריך לעסוק בזה באופן ישיר. בגיל צעיר כל כך זה פשוט, אבל בגיל מבוגר יותר.

ורוב נחת.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. האם כוונת הרב שצריך להתעלם ולהעלים עין גם כשהוא יותר בוגר / איזור בר-מצווה והידים נשלחות ללא שידע מה הוא עושה ואיך הוא פוגע בעצמו הן מבחינה הלכתית והן מבחינה נפשית? ואולי שלא האמא תדבר איתו אלא האבא יותר מתאים?

  2. יש להבדיל בין ילד תמים לגמרי שמשפשף כי מגרד לו משהו או חם לו, לבין ילד שמאונן ולא יודע שהדבר אסור [נדיר מאוד]. ילד שחם לו, לא צריך להכניס לו רעיונות לראש, אנחנו בגלל המידע שלנו מפתחים דמיונות ביחס לילד התמים שכלל לא יודע מה זה… לא צריך לתסבך אותו, אם מחנכים ילד במסלול חרדי טוב, הוא לומד מה צנוע ומה לא, ובכלל יודע מה עדין לעשות ומה לא עדין… והוא גם לומד משנה ברורה בבית הספר ובישיבה ויודע היכן לא נוגעים, אם מגיע גיל שזה קצת משונה שהוא נוגע, נניח גיל 13-14, אפשר לומר לו שלא יפה ולא טוב לגעת, אפשר גם להפנות אותו לעיין במשנה ברורה בסימן ג'. אבל ככלל, לא צריך לעמוד על כך אלא כאשר רואים שזה חריג או שרואים שהוא כן נוגע מחמת הרצון לפגום בבריתו. במידה וצריך לדבר עם הילד, כדאי לקרוא בספר עלי שור של הרב וולבה כיצד לעשות זאת ומה לומר לו.

  3. נראה לי שכדאי להסביר לילד שהגוף עובר שינוי וכן את ההלכה שידע להבדיל בין אונס לרצון וכן האם חייבים לטבול (כל עדה כמנהגה) הכרתי בחורים שהיו מזה בפחדים עצומים וחשבו שהם חולים או שאסור להם ללמוד…

  4. אמרתי שאם יש סיבה לדבר מדברים, וגם יש צורה לדבר, אבל אם אין פחדים והכל בסדר וב99% מהמקרים זה כך, אין סיבה, לדעתי עיקר התיסבוך והפחדים של בני הנוער זה מ"הרבנים" שאוהבים לנבל את פיהם בכל דרשה במסווה של דיבורי קדושה, וחוץ מלאיים בעונשי גיהנום אינם מכירים שום דבר יפה ביהדות… [בדרך כלל מדובר בבעלי תשובה שלא קיבלו חינוך ישיבתי ומהר מידי החליטו להיות מורי דרך בעצמם, אנשים כריזמטיים אבל חסרי פרופורציה נכונה] יש לתת לילדים חינוך ישיבתי טהור בבית ובחוץ, וכך הם יהיו בסדר בעז"ה…

  5. מאד אוהב לקרוא את התשובות הנפלאות כאן. אך לגבי התשובה הנוכחית אני חייב להעיר. המציאות היום שבכיתה של 25 ילדים מצוי שיהיה ילד שיכול לקלקל אחרים בעניין. ודעת הרבה גדולים שיש לחנך על צניעות השייכת לילדים (כגון לא לגעת היכן שאסור) מבעוד מועד. יישר כח