נתבע שמעוניין לדון רק בבית דין שלא גובים אגרא – סרבן לדין

שאלה:

אדם שהזמין לדין תורה, ומוכן לעמוד לדין, רק אינו מוכן לשלם את הסכום שהבי"ד קובע לשלם להישיבת בי"ד, אדם כזה נקרא סרבן לדין או לא?

תשובה:

שלום וברכה,

נתבע שמסרב להתדיין בבית הדין הוא נחשב לסרבן בית דין. במקרה שהנתבע טוען שהוא מעוניין להתדיין אבל בבית דין אחר שבו לא יצטרך לשלם מפני שבית דין זה דן ללא תשלום, בית דין אכן ייתן לו את האפשרות לחפש בית דין [כמובן רק של דיינים שבקיאים בדיני תורה] שלא גובים בו תשלום על דין התורה. והיה אם ימצא בית דין שאיננו גובה תשלום הוא אכן יוכל לדרוש מהתובע להתדיין דוקא באותו בית הדין. אבל אם הנתבע לא ימצא בית דין חלופי הוא איננו פטור מללכת לבית הדין הראשון אלא יהיה חייב לבוא לבית דין שגובים אגרא, ולא יוכל להיפטר מדיון בשום טענה כזו או אחרת.

בהצלחה.

מקורות:

כן שמעתי מהגאון הרב נפתלי נוסבוים שליט"א על טענות שונות של בעלי דינים שמבקשים נוסח שונה בכתב בוררות וכדו', שאכן נותנים להם לחפש בית דין חלופי שבו דנים בצורה ובאופן כפי הדרישה שלהם, אבל אם לא מוצאים חייבים לחזור לבית דין הנוכחי.