היתר עסקה שלא נכתב סכום ההלוואה

שאלה:

לכת"ר שלום וברכה ,
לפני כמה חודשים נאלצתי לצאת מעסק משפחתי אותו הקמנו אחי ואני ,
את ההשקעה הכספית השארתי בעסק -הלוואה שלקחתי מהבנק , הלוואה שלקחתי מאדם קרוב וכן תשלומים שונים שבצעתי בכרטיס אשראי שלי הפרטי או של אשתי .
סיכמנו ביננו שהעסק יתייצב בעז"ה הוא יחזיר לנו את הכספים בפעימות( תלוי במצב)
לאחר שיצאתי ערכנו היתר עסקה בליווי של ת"ח – , וזאת לאור העובדה שאחי מעוניין לתת לי הנחות והטבות שונות בעת שאני רוכש אצלו בעסק .
את סכומי ההשקעה רשמתי אצלי אך לא ממש דיברנו על סכומים מדויקים
אני שם לב שבנוסח ההיתר עסקה כתוב "נעשה ונגמר ביננו בין הנותן והמקבל שכל ההלוואות שקיימים ביננו שיתהפך לעיסקא ע"י שהנותן יקנה בנכסי המקבל בשווי סכום החוב וישאר אצל המקבל בתורת עיסקא ( להלן הקרן) וכו'…"

שאלתי היא האם העובדה שלא ממש נקבנו בסכומים אני ואחי לפני שחתמנו על ההיתר עסקה יש בעובדה זו בעיה ?
אני מניח שהוא יודע בערך כמה השקענו אשתי ואני, יתכן שגם אמרתי לו -אני לא באמת זוכר
לא ממש יצא לנו לדבר על סכום החוב וההחזר
בנוסף אציין שבתקופה האחרונה כבר קבלתי ממנו הטבות בעת שקניתי אצלו
אודה על תשובתכם
איחולי ברכות וכל טוב

תשובה:

שלום וברכה,

ההיתר עסקה חל גם אם לא נקבו את סכומי ההלוואה או הרווחים. אולם צריך שהרווחים יהיו במסגרת מסתברת ולא ריבית מופקעת.

בהצלחה.

מקורות:

בהיתר עסקה כתובים את הסכומים כפי המקובל לכתוב את סכומי ההלוואה וסכומי הריבית, אבל אם לא כתבו את הסכום וסומכים זה על זה אין נפסל ההיתר עסקה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה לכבודכם ,
    מחילה- אני מבקש לוודא שאני מבין …
    בתשובה כתוב "ההיתר עסקה חל גם אם לא נקבו את סכומי ההלוואה או הרווחים "
    ולמטה במקורות כבודו כתב "בהיתר עסקה כתובים את הסכומים כפי המקובל לכתוב את סכומי ההלוואה וסכומי הריבית, אבל אם כתבו סכום וסומכים זה על זה אין נפסל וכו'.."
    אני מבקש להדגיש- בהיתר עסקה לא כתבנו את סכום ההלוואה אך כן כתוב " לעניין הרווחים סוכם שמחלקים חצי מהרווחים לנותן וחצי למקבל ובנוסף להנ"ל מקבל המקבל עוד אחוז אחד מן הרווחים עבור דמי טרחה ,כמו"כ המקבל מתחייב להישבע שבועה חמורה בנקיטת חפץ כמה הרוויחו מן הקרן ,אולם סוכם ביננו שהמקבל יכול לתת חלק מהרווחים כפי רצונו ע"י נתינת כספים , מתנות וכל סוגי הנאות ויפטר מכל התחייבויות הרווחים "
    האם זה משנה לעצם העניין? (שוב אני חוזר וכותב לא צויין סכום ההלוואה בהיתר עסקה )
    תודה מקרב לב לכת"ר , אין לי מילים לתאר כמה האתר והשו"ת עוזרים יה"ר שתמשיכו להגדיל תורה ולהאדירה מתוך נחת בכל העניינים

  2. תיקנתי במקורות אם לא נכתב הסכום.
    אם עשו הלוואה אפילו בעל פה וערכו היתר עסקה על ההלוואה יצאו ידי חובה. לכן הכל בסדר בנושא של ההלוואה שלך.
    תצליחו.

  3. ראשית תודה על הכל ,
    אני מבקש לציין עובדה שמציקה לי וגרמה לי עוגמת נפש -לאחר שחתמנו על היתר העסקה וערכנו קניין ( הגבהנו טלפון נייד של הת"ח ) ובהדרכתו של הת"ח , אותו ת"ח חזר אלי אחרי חודש כמעט ואמר לי שיש בעיה בהיתר עסקה והוא מציע לעשות אולי חדש…שלחתי את ההיתר עסקה לבית הוראה לענייני ריבית ידוע ומוכר בירושלים ושם אמר לי רב הבקיא בנושא שזה בסדר אם כי יש נוסחים טובים יותר אך ניתן להישאר עם מה שיש .
    יכול להיות שמשהו מתפספס ואני לא יודע לשאול …?
    הקניין שעשינו אחי ואשתו ואשתי ואני היה בנוכחותו של אותו ת"ח שאחר כך אמר שיש בעיה ( מה שמסתבר כלא נכון) מאז אני לא מצליח למצוא ממנו תשובה .
    יתכן והוא טעה בנוסח אמירת הדברים בעת מעשה הקניין ?( החתימה על ההית"ע הייתה לאחר שיצאתי בפועל מהשותפות כלומר לאחר מתן ההלוואה ולכן הוצרך מעשה הקניין)
    אציין כי על ההיתר עסקה כתוב "כל הנ"ל נעשה בקניין סודר בכלי כשר למקני ביה מעכשיו באופן המועיל ביותר ולא יפסל שטר זו בשום טענה בעולם הכל שריר וקיים "
    אני מתנצל על אריכות חילופי הדברים ,שאלתי היא האם זה שכתוב על ההיתר שנעשה קניין ויתכן ומשהו לא הוסבר נכון עדיין מועיל והקניין וההיתר עסקה תקפים ?
    (המקרה הזה פשוט לא מובן לי ואני חושש להיכשל)
    שוב תודה לכ"תר