הוציאו ספר תורה שאינו גלול למקומו – להחזירו ולקחת אחר

שאלה:

אי"ה
השנה במנחה של שמחת תורה שחל בשבת הוצאנו ספר תורה כאשר פתחנו ראינו שהוא נמצא הפרשת וזאת הברכה וצריך לקרוא בפרשת בראשית מדובר בספר תורה ספרדי דמונח בנרתיק מהדגמים הישנים ללא גלגלים שמקילים על הגלילה והוציאו ספר נוסף שהיה מוכן בבראשית האם נהגנו נכון בגלל טורח ציבור

תשובה:

שלום וברכה

כידוע נחלקו הדעות באופן שהוציאו ספר שאינו גלול למקומו האם מותר להחזירו ולקחת אחר, מחשש פגמו של ראשון, ונראה, שאף שנהגו להחמיר שלא להחזיר, באופן שתיארת שהטורח הוא רב מאוד גם הגלילה עצמה וגם ההמתנה, המיקל בזה יש לו על מה לסמוך.

מקורות:

ראה סידור יעב"ץ ריש הל' קריאת התורה המחלוקת וההכרעה לחומרא, וע"ע שלמת חיים סי' קיב, שו"ת יביע אומר ח"ח סי' טו. וראה שו"ת אגרות משה ח"ב סי' לז על כך שאין למחות כאשר הציבור מקפיד על טורחו. וע"ע אשל אברהם בוטשאטש סי' קמד שהקל בזה באופן שניכר וידוע לכל מפני מה מחזירים.