מדידה לצורך מצוה בשבת – הותרה או דחויה?

שאלה:

האם מותר למדוד בשבת. דבר שמותר למדוד בשבת. אבל יכול לא להשתמש ולא למדוד. למשל יכול לטבול במקוה אחר ולא למדוד את המורה הזה. או ללבוש ציצית אחרת ולא למדוד את הציצית הזו דוקא?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה השאלה שלך היא האם מה שהתירו מדידה שהיא שבות לצורך מצוה זה בגדר הותרה לגמרי, וממילא גם אין צורך לחפש משהו אחר, או רק דחויה, כלומר שהצורך במצוה גובר ולכן התירו, אבל אם ניתן באופן אחר, יש להשתדל בזה. נראה לדמות שאלה זו, לנדון האחרונים בכל שבות דשבות שהתירו לצורך מצוה, וראה שו"ע הרב קו"א סו"ס שג שנקט בפשיטות שזה רק בגדר דחויה, וכן ראה בביאור הלכה סי' שסב ד"ה מחיצה לגבי תיקון עירוב על ידי גוי, שיש להעדיף שיעשה קשר עניבה, וכן נראה בכתב סופר או"ח סי' מט. אמנם בשו"ת אבני נזר סי' קיח אות ה' כתב שכל מה שהתירו שבותים שונים לצורך מצוה זה הותרה לגמרי, שבאופן זה כלל לא גזרו, ולא רק דחויה בעלמא, ולדבריו יש להקל.