כלכת בניו, צדקה חסד או דין

שאלה:

שלום רב

במסכת כתובות כתוב:
"אשרי שומרי משפט עושה צדקה בכל עת וכי אפשר לעשות צדקה בכל עת דרשו רבותינו שביבנה ואמרי לה רבי אליעזר זה הזן בניו ובנותיו כשהן קטנים"

ובספר חסידים סימן קנה כתה:
"…בָּנָיו וּבְנוֹתָיו וּקְרוֹבָיו שֶׁאֵין צְדָקָה שַׁיָּךְ בְּפַרְנָסָתָם אֶלָּא דֶּרֶךְ רַחֲמָנוּת…"

הנה סתירה בין מה שכתוב בגמרא שפרנסת בניו היא צדקה וחסד בכל רגע, לבין מה שכתב ספר חסידים שפרנסת בניו היא מצד רחמנות ואין בה צדקה….

כיצד ניישב?

תודה רבה לרב

תשובה:

שלום וברכה,

הספר חסידים מתייחס למצוות הצדקה, שמזונות לבניו ובנותיו לא נחשב למעלה הגבוהה של צדקה כיון שזה דרך רחמנות. אבל ודאי שעזרה לבניו ובנותיו יש בה צדקה למרות שהינה דרך רחמנות, אבל אינה מעלה הגבוהה. והגמרא בכתובות מתייחסת למעלה של התדירות של הצדקה שלמרות אינה דרגה גבוהה אבל יש בה מעלה של תדירות שעוסק בנתינה יום ולילה.

בהצלחה.