חלוקת ירושה לאלמנה ולבנות

שאלה:

כשאדם נפטר ומשאיר אלמנה בנים ובנות, יש לו דירה וכסף רהיטים וכדו', מה נשאר לאשתו (אפי' שאינה יורשת ע"פ דין תורה), מה מקבלים הבנים ומה מקבלות הבנות? (האם בנות מקבלות משהו בדין תורה כאשר לפי החוק במדינה יורשות?)

תשובה:

שלום וברכה,

אשה אינה יורשת את בעלה מהתורה, אבל חל על הבעל חיובי כתובה לתת לה אחרי מותו מדור לדור בו לפי כבודה, ומזונות וכסות. לכן האלמנה ממשיכה לגור בביתו ומתפרנסת מנכסיו.

לפי התורה בנות לא יורשות במקום שיש בנים [כשלא השאיר צוואה]. נחלקו הפוסקים כיון שלפי חוקי המדינה הבנות צריכות לחתום שמסלקות את עצמן מהירושה, האם יכולות לדרוש שכר עבור חתימת הסילוק. ונהגו לתת לבנות פיצוי כספי כדי שיסכימו לחתום על כתב ויתור.

כל זה כתבתי לך בקצרה מאוד את ההלכה הצרופה. אבל ברור שכדאי לוותר ולהניח לאמא ולבנות ולעשות כל מאמץ שהשלום ישכון במשפחה, ולא יגיעו למריבה במשפחה.

בהצלחה.

מקורות:

מזונות וכסות מדור לאלמנה – שו"ע חו"מ סימן צג – צד.

סדר ירושה מהתורה – שו"ע חו"מ סימן רעו.

במו"מ של הפוסקים בדבר פיצוי בגין חתימת ויתור – ראה שו"ת יביע אומר חלק ט חו"מ סימן ח שהביא את כל דברי הפוסקים בטוב טעם ודעת כהרגלו בקודש.