ריבית

שאלה:

שלום לכב' הרב,
1. אני נוסע עם חבר באוטובוס עם רב קו. הוא משלם עלי ואני מחזיר לו את סכום הנסיעה. יוצא שסכום הנסיעה הוא 2.35 ש"ח, האם מותר לי להחזיר לו 2.5 ש"ח או שיש בזה משום ריבית ?
2. אדם שהגיע לנגר והזמין מזנון, הנגר מוכן להוזיל את עלות המזנון במקום 5 אש"ח ל4.5 א"שח, אספקה עוד שבועיים ותשלום של מקדמה כעת על סך 1000 ש"ח כדי שיוכל לקנות חומרים וכד, האם זה אסור משום ריבית ?

תודה !

תשובה:

שלום וברכה,

1. אם בעת הנסיעה משלם לחברו עבור הנסיעה אין איסור ריבית, משום שאין כאן הלוואה אלא מכירה. ומותר לקונה להסכים לקנות ביוקר. אם תיקף נסיעה עבור חבר, והחבר משלם לו אחרי זמן מה אסור לשלם יותר מהמחיר של הנסיעה, ואם מחיר נסיעה הוא 2.35 חייב לשלם לו 2.4 ולא 2.5 משום איסור ריבית. אבל החמש אגורות אין איסור ריבית משום שהדרך לעגל כיון שאין אפשרות לשלם חמש אגורות וכך נספרים האגורות.

2. אם ההוזלה ניתנת בגלל הקדמת המעות – אסור. אבל לרוב תמיד הנגר יבקש דמי רצינות של 1,000 ש"ח, וההוזלה לא קשורה להקדמת מעות ולכן ברור המקרים לא יהיה איסור ריבית, אא"כ פורש שההוזלה בגלל המקדמה – כאמור.

בהצלחה.