ריבית וגזל בגוי

שאלה:

שלום לכב' הרב,
1. האם מותר לומר לשון הרע על גויים ?
2. לפי מה שהבנתי גזל הגוי אסור מצד שמא יתרגל ויגזול את ישראל מדוע לא גזרו על כך בענין של ריבית שרבינו הרמב"ם אומר שהיא מצווה ?

תודה !

תשובה:

שלום וברכה,

1. מותר לספר לשון הרע על גויים, גוי אינו בכלל עמיתך ואין בו איסור לשון הרע.

2. גזל הגוי אסור י"א שהאיסור מהתורה וי"א שהאיסור מדרבנן. למ"ד שהאיסור מדרבנן האיסור משום חילול השם. ובריבית אכן גזרו חכמים שלא ילווה לגוי בריבית שמא יתרגל ללוות בריבית. אלא שברבות הימים לא הייתה אפשרות להתעסק ולהתפרנס אלא בהלוואה לגויים בריבית, על כך הסירו את הגזירה של חכמים והתירו ללוות מהם בריבית.

בהצלחה.

מקורות:

גזל הגוי – שו"ע חו"מ סימן שמח וראה בש"ך.

ראה שו"ע יו"ד סימן קנט סעיף א.