לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מה עדיף לימוד תורה ביום או בלילה?

שאלה:

אמרו ליה לרבי זירא מחדדי שמעתתך, אמר להו דיממא נינהו, אמר רב נחמן אנן פועלי דיממא אנן. (עירובין סה. דף היומי).
ופירש המהרש"א דעיקר לימודו ביום שמחודד יותר דאור השמש מזהיר יותר ודעת אדם מיושבת, ומבואר דלימוד תורה ביום עדיף מלימוד תורה בלילה.
ולפי"ז יש לתמוה לכאורה על מה שכתב הרמב"ם (פ"ג מהל' ת"ת הי"ג) אע"פ שמצוה ללמוד ביום ובלילה אין אדם לומד רוב חכמתו אלא בלילה, לפיכך מי שרוצה לזכות בכתר התורה יזהר בכל לילותיו ולא יאבד אפילו אחד מהם בשינה וכו'. ומשמע להדיא דהלילה מסוגל יותר לתורה. וזהו שלא כדברי הגמ'.
גם רבינו יונה (אבות פ"ג מ"ה) פירש המשנה שם כל הניעור בלילה ומפנה לבו לבטלה הרי"ז מתחייב בנפשו, וז"ל: 'שאותם שעות הם חשובות וראויות למחשבת התורה כי אין לו מלאכה לעשות ואיננו שומע קולות בני אדם, ובזמן כזה תוכל להיות לו מחשבה ברורה ונכונה', עכ"ל.
ומעתה יקשה מהא דאמרינן בעירובין דשמעתתא דיממא עדיפה.
וצריך לדעת כמו מי נפסק להלכה למעשה ?
ויש בזה הרבה נפק"מ, וכגון אם יש אפשרות לאדם ללמוד שעתיים ביום או שעה בלילה, מה עדיף ? אם נאמר שלימוד בלילה עדיף, כי רוב חכמתו של אדם בלילה ובאותם שעות מחשבתו ברורה וצלולה, עדיף שילמד שעה בלילה ולא שעתיים ביום ? [שכן ידוע שיש ביטל תורה 'באיכות', והכא שמצד הטבע יכול ללמוד טוב יותר בלילה, עדיף שילמד בלילה].
תודה רבה לכבוד הגאון שליט"א

תשובה:

שלום וברכה

נראה שרבינו יונה שהזכרת מגלה לנו את הסוד… דברי הרמב"ם אמורים במי שעוסק במשך היום במלאכה, שלא יבזבז את חייו אלא יקדיש את לילותיו ללימוד התורה, אבל אדם שכל עסקו בתורה, יישן מתי שישנים וילמד בשעה שלומדים, וביום מן הסתם הוא עירני יותר ומסוגל יותר ללימוד כדברי הגמרא. וכמובן לא יבטל לילותיו, שהרי אמרו בית שאין דברי תורה נשמעים בו בלילה… אלא יתמיד בלימודו, יישן שבע שעות ביממה, יתפלל היטב ויאכל ארוחותיו כדרך העולם, וכל שאר זמנו ישתדל לעסוק בלימודו..

מי יתן ןנזכה למלא את יעודנו בעולם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. דוד המלך אמר שצריך ללמוד בלילה
    רשב"י אמר שצריך ללמוד בלילה
    הבעש"ט אמר שצריך ללמוד בלילה
    האר"י אמר שצריך ללמוד בלילה
    הרמב"ם אמר שצריך ללמוד
    בלילה
    ואמרו שלימוד תורה בלילה חשוב מלימוד תורה ביום.
    ולא אמרו תלמד תורה כשאתה ערני אלא דוקא בלילה.
    ולא בגלל שתבין יותר או כי כך דרך העולם אלא כי זה הזמן הסגולי והנכון ביותר לתקן הנפש בלימוד תורה.
    ואף אחד מענקי עולם אלה לא התנה את לימוד התורה בלילה בסוג העבודה של האדם ביום.

  2. הכוונה ללמוד גם בלילה, אבל לא לבטל את השינה בזמנה המיועד לה, יש לשמור על בריאות ועל הנהגה נורמלית, בית נורמלי ביום פעיל בלילה ישנים, וגם ילדים צריכים לראות אבא שנוהג כאדם מהישוב ולא ישן כל היום…