בירך מול ערווה – דברי תורה מול ערווה

שאלה:

שלום כבוד הרב,

1) מי שבירך ברכה כלשהיא מול אישה לא צנועה, האם יחזור ויברך שוב ?

2) אם אישה לא צנועה שואלת ממני שאלה בתורה ובפוסקים, האם ניתן לענות לה אם מסתכלים רק בפנים שלה ?

בשני המקרים מדובר ביותר מ'טפח' ערווה.

תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

1. במשנה ברורה בסי' עה ס"ק ד הביא מחלוקת בענין זה האם חייב לחזור ולברך – לקרוא קריאת שמע, ומסקנתו שאם לא הביט בה בכוונה תחילה ודאי אינו חוזר וקורא, וכל שכן לענין ברכה שהרי זה ספק ברכה לבטלה, שבשום מקרה אינו חוזר ומברך.

2. צריך להסתכל לא להסתכל עליה, ואם זה לא אפשרי כלל ונראה משונה, יש לסמוך בשעת הדחק זו על דברי הרשב"ם הידועים שכיון שליכא דרכא אחרינא – אין דרך אחרת, יש להקל באופן שהזכרת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תשובה מאוד ברורה, תודה רבה.
    לאור דברי הרב, האם ז"א שאם חתמתי בא"י בונה ירושלים (אמן), ותוך כדי [בטעות כמובן] הסתכלתי על אישה לא צנועה, עלי לחזור לראש ברכת המזון ?
    [מכיוון שחיובה מן התורה ויש כאן ספיק ברכות דאורייתא ממה שהבנתי]

    תודה מראש.

  2. לא! הרי הבאנו מהמשנה ברורה שכאשר לא היתה כוונה להסתכלות אין צורך לחזור אפילו בקריאת שמע שאין כל חשש ברכה לבטלה, כל שכן כאן שיש חשש כזה.