שכח להבדיל יקנה"ז ונזכר במוצאי יום טוב

שאלה:

בליל שמחת תורה בחו"ל, יום טוב שחל במוצאי שבת, כמו השנה, הבדיל בתפילה אבל שכח להבדיל על הכוס, וכן לא בירך על הנר, נזכר במוצאי יום טוב, מה יעשה?

תשובה:

שלום וברכה

הבדלה לאחר מוצאי שבת בלאו הכי נעשית ללא נר ובשמים, ממילא ההבדלה הרגילה שעושה במוצאי יום טוב עולה לו גם לשבת.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רצט ס"ק טז , יח.

משנה ברורה סימן רצט ס"ק טז

(טז) מבדיל עד סוף וכו' – דכל אלו הג' ימים שייכים עוד לשבת העבר ומכאן והלאה שייכים לשבת הבאה ומ"מ לכו"ע לכתחלה יקדים להבדיל ביום א' דזריזין מקדימין למצות וגם דאסור לו לאכול קודם שיבדיל כיון דבידו הוא להבדיל. כתב בחידושי רע"א בשם ספר לשון חכמים דבמוצאי יום טוב אין להבדלה תשלומין דבשבת שייך לומר דהג' ימים ראשונים שייכים עוד לשבת שעבר משא"כ ביום טוב ומ"מ הגרע"א מצדד שם דכל יום א' שאחר יום טוב יכול להבדיל ע"ש:

משנה ברורה סימן רצט ס"ק יח

(יח) אבל על הנר וכו' – דברכת על האור משום דבמו"ש הוא זמן בריאתו ועל הבשמים נמי משום כדי להשיב נפש הכואבת ביציאת נשמה יתירה וכ"ז לא שייך ממו"ש ואילך [עו"ש]: