לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קידוש בכוס חד פעמית

שאלה:

בשמחת תורה מישהו עשה קידוש בכוס חד פעמית, האם בדיעבד זה נקרא קידוש?

תשובה:

כידוע נחלקו הדעות לגבי כוס חד פעמית האם נחשבת כלי לענין קידוש ונטילת ידים והמיקל יש לו על מה לסמוך.

מקורות:

על עיקר הנדון בכוס חד פעמית לקידוש: בשו"ת אגרות משה או"ח חלק ג' סי' ל"ט כתב שאין לכוס זו חשיבות כלי ואין לקדש בה, וכן כתבו פוסקים נוספים (ראה בשו"ת מנחת יצחק ח"י סי' כ"ג ועוד), אך יש החולקים בזה, וכן כתב השמירת שבת כהלכתה בפרק מ"ז סעיף י"א בשם הגרש"ז אוירבך זצ"ל שלכתחלה לא יקדש בכוס חד פעמית, אך אם אין לו כוס אחרת יכול להשתמש בה. וסברת המתירים היא שהכוס מצד עצמה ראויה לשימושים חוזרים אך דרך העולם לזורקן, ואין מנהג העולם מגדיר את דין הכוס, ויש שכתבו שבכוסות של היום אף האגרות משה יודה שיש להן שם כלי מחמת חוזקן, וכן אמר לי הגאון רבי אשר ויס שליט"א, שלדעתו כוסות אלו המצויים לנו היום שהם מפלסטיק ולא מנייר, ודאי נחשבים כלי.