הצעה ללקוחות לסגת ממכרזים כדי לזכות במכרז

שאלה:

בס"ד
שלום וברכה לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א ה' עליכם תחיו אכי"ר.
יש אדם שעבודתו היא קניית דירות במכרזים וכאשר מישהו ניגש למכרז הוא מציע לאדם המתחרה שאם הוא יתן לו סך כסף מסוים או יוותר על הדירה האם זה מותר?
תודה רבה רבה לכם , תזכו למצוות , ישר כח גדול.

תשובה:

שלום וברכה,

בהצלחה.

מקורות:

מצאנו נדון בפוסקים שדנו כאשר רבים עומדים על המקח וכדי שלא תוזל הסחורות, מתנים עם הקונים שמי שלא יקנה יקבל שכר, ובכך שומרים על מחיר גבוה, ודנו הפוסקים האם חייבים לשלם על אי עשיית פעולה [פת"ש סימן קעו ס"ק ד בשם בית דוד. ומנחת פתים שם ס"ק ג] והפוסקים לא הזכירו איסור למנוע קונים משום צד איסור, משמע שאין איסור למנוע אחרים שיציעו כדי לזכות במכרז.