להגביה מחירים במכירת מצוות

שאלה:

אדם שעושה תחרות בקניית מצוות כדי להעלות את הסכום כמה שיותר גבוהה וכוונתו במידה ויזכה לשלם האם זה מותר או שיש בו דין של ספק ?

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור להעלות מחירים במכירת מצוות כאשר כוונתו להגביה מחירים אך בתנאי שאם במידה והוא יזכה במצווה ישלם את מלוא המחיר שהציע. אמנם אם יזכה במצווה לא מתכנן לשלם את המחיר שהציע – אסור.

בהצלחה.

מקורות:

המהרש"א חידושי אגדות מסכת סוכה דף כט עמוד ב ביאר את דברי הגמרא: ופוסקי צדקה ברבים – "היינו שבעלי בתים מנהיגי הקהילה פוסקין צדקה מרובה ואינן נותנין כולה שאומרים שלא היה דעתן לכך אלא בשביל אחרים שיתנו נדבות כראוי ודו"ק".

מבואר בדבריו שהאיסור להגביה נאמר רק אם לא מתכנן לשלם את המחיר שהגביה למרות שכוונתו יתרמו לצדקה. אבל אם הם ישלמו את המחיר שהבטיחו אין איסור.