כיסוי הסכינים בברכת המזון / הפסק בין הברכה לאכילה לצורך נטילת ידים

שאלה:

שלום רב,
אדם שנזכר באמצע ברכת המזון ששכח להסיר את הסכין מהשולחן,האם מותר לעצור ולהורידו?
לפי טעם שצריך להסיר הסכין בגלל המעשה שהיה באחד שהרג עצמו כשהגיע ל"בניין ירושלים", אז למה בשבת לא מסירים גם?

2.אדם שבירך על פרי רטוב ובסיום הברכה לפני האכילה נזכר שלא נטל ידיו ל'דבר שטיבולו במשקה, האם יכול ליטול ואח"כ יאכל או שזה הפס'?

בתודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

1. לכאורה בין הברכות יוכל לכסות.

2. הטעם שבשבת לא מכסים לפי הביאור שהיה אחד שהרג עצמו, כתבו הט"ז ובאר היטב בסי' קפ באופן מחודש, שכיון שהמעשה היה ביום חול אין להקפיד בשבת, וזה הרי תמוה! וכי נאמר שאם המעשה היה ביום ראשון לא צריך להסיר ביום שני?! ובהכרח הבינו שקדושת השבת תרומם את האדם ולא יבוא לידי מעשה חמור ונואש זה.

3. לכאורה כיון שהוא מקפיד על כך, לא גרע דינו מ"גביל לתורא" שמותר לומר בין הברכה לאכילה כיון שהוא צורך הסעודה. ראה שו"ע סי' קסז סעיף ו.