מהו קהל גרים?

שאלה:

כפי שידוע לי ע" פ המבואר בשו" ע סימן ז סעיף כא שאסור לכהן להינשא לכתחילה לבת שנולדה מגר וגיורת, אא" כ כבר נישאת לו. אבל אם אחד מההורים הוא יהודי מלידה אז מותרת אף לכתחילה לכהן עכת" ד השו"ע. השאלה שלי מה הדין שהאבא עצמו לא התגייר אלא אמא שלו והוא נולד כיהודי והתחתן עם גיורת האם מותר לכתחילה לכהן או לא.

תשובה:

שלום רב,

במקרה כזה אין היא נחשבת ל"קהל גרים" ומותרת להן לכתחילה.

ראה בשו"ע סי' ד' סעי' כג גר שנשא ישראלית או גיורת שנישאה לישראל הולד ישראל גמור ואסור בממזרת. כלומר, אינו נחשב לקהל גרים. וממילא גם בנד"ד במקרה כזה אינו נחשב לקהל גרים, ובתו תהיה מותרת לכהן. אמנם הר"ן (קידושין ל) הקשה על הרמב"ם הרי כאשר יש קידושין ואין עבירה הכלל הוא שהולד הולך אחר הזכר ונלמד מהפסוק למשפחתם לבית אבותם. ולכן אם אבא גר אמור להיות שגם הבן יחשב לקהל גרים ויהיה מותר בממזרת, אולם להלכה ודאי נפסק כנ"ל.