למה אזיקון פסול לסיכוך?

שאלה:

ברצוני לדעת האם אזיקונים שהם פלאסטיק הוי אינו גידולי קרקע או כיוון דפלאסטיק בא מינפט הרי זה גידולי קרקע אם תוכלו לבאר דבר זה

תשובה:

האזיקון נחשב שאין גידולו מן הארץ, הוא מצוי בארץ אבל לא גדל בה, ולכן הוא עצמו פסול לסיכוך ואין לקשור בו את הסכך [גם אם אינו מקבל טומאה]. כך נאמר במשנה במסכת סוכה פרק א משנה ד' הדלה עליה את הגפן ואת הדלעת ואת הקיסום וסיכך על גבה פסולה ואם היה סיכוך הרבה מהן או שקצצן כשרה זה הכלל כל שהוא מקבל טומאה ואין גידולו מן הארץ אין מסככים בו וכל דבר שאינו מקבל טומאה וגידולו מן הארץ מסככין בו: וכלומר ריך דווקא שגודל מתוך הארץ ולא דרך שרק שואבים אותו מתוך הארץ. ולומדים זאת מן הכתוב חג הסוכות תעשה לך באספך מגורנך ומיקבך וכו' וכלומר שדברים שצומחים וגדלים מתוך הארץ ועי' בדברי רבי עובדיה מברטנורה על משהנ שכך הוא מפרש: וגידוליו מן הארץ וכו' – דכתיב חג הסוכות [תעשה לך באספך] מגרנך ומיקבך, בפסולת גרן ויקב הכתוב מדבר, כלומר מן הנשאר אחר שאספת הגורן והיקב כגון קשין וזמורות מהם עשה סוכה: וממילא דווקא הצומח כאמור כשר לסיכוך.