לחיצת יד לאשה מתוך נימוס

שאלה:

שלום רב בית הכנסת שלנו הוא תלמיד חכם שעבר את כל מבחני הרבנות וכשר לכהן כרב עיר.הוא רב בית כנסת של מסורתיים ודתיים בעיקר.
לאחר בר מצווה אמא של החתן הושיטה לו יד ללחוץ לו והוא סירב בנימוס
בדרשה בין מנחה לערבית הוא אמר לנו שמעיקר הדין מותר ללחוץ יד לאישה.הוא אמנם סירב אבל אמר לנו שהדבר מותר מעיקר הדין.מדוע הדבר מותר מעיקר הדין?

תשובה:

שלום רב

יש שהקלו בלחיצה שענינה נימוס ולא חיבה, אבל למעשה ודאי ההכרעה היא שאסור ללחוץ יד לאשה, ניתן להסביר לה בחיוך שהדבר אסור מבחינה הלכתית והיא תבין.

מקורות:

עיין ברבינו יונה שערי תשובה שער ג’ סעיף פ’ ועיין בדרכי תשובה יו”ד סימן קפ”ג ס”ק ט”ז.

בשו”ת אגרות משה או”ח ח”א סימן קי”ג ובאבן העזר ח”ד סימן ל”ב סק”ט כתב בפירוש שאסור לגבר להושיט יד לאשה, אמנם עיין באבן העזר חלק א’ סימן נ”ו שכתב ששמע שיש כמה יראי ה’ שמקילים בזה, (להושיט יד בדרך נימוס) ומסיים שאף שיש לדון אותם לכף זכות, ומן הטעם הנ"ל, מכל מקום לענין מעשה קשה לסמוך עליהם עד כאן דברי האגרות משה, ומבואר שדעתו של הגאון הנ”ל שאסור להושיט יד לגבר.

ועיין בספר טהרת ישראל עמוד 44 שכתב שלחיצת יד חמורה כמו חיבוק ונישוק, ועיין בשו”ת אז נדברו ח”ב סימן ע”ג.