נסיעה ברכב או רכבת על שעון שבת בשבת

שאלה:

למה שעון שבת לצורך הדלקה כיבוי של אור ומזגן מותרת בשבת, ואילו היה רכב אוטונומי שמופעל בשעון שבת היה אסור?

תשובה:

שלום וברכה

אינני בקי בפרטים של רכב כזה, אבל בהנחה שהוא אכן פועל מעצמו ואין כל משמעות לכובד האדם היושב בו מבחינת צריכת דלק וכדומה, זו אכן שאלתך, מדוע זה יהיה אסור ומזגן מותר. למעשה השאלה הזו נדונה בהרחבה גם לגבי קלנועיות ורכבות חשמליות במקום של גויים, שפעולת הקטר היא לצורך גוי, מדוע יאסר לנסוע בהן…. במקרים מסוימים אכן הסיבה לאיסור היא משום זילות יום השבת שלא יראה כיום חול, ויש לכך מקורות בראשונים, כמבואר ברא"ש ביצה פרק ג סי' ה, ובר"ן שם יד א מדפי הרי"ף, ואגב יש שנמנעו מחמת כן מלהשתמש במעלית שבת גם כזו שיש לה הכשר. וכן הביא בילקוט יוסף סי 'רמח לענין רכבת של גויים.

לבני אשכנז יש בזה איסור נוסף שנקרא אוושא מלתא, שאוסר להשאיר מכונה מרעישה וכדומה על שעון שבת מלפני שבת [נניח מכונת כביסה באמצע פעולתה ועוד] כמבואר ברמ"א בסי' רנב סעי' ג.

יצויין עוד שכאמור ברכב יש השפעה לכל יושב על צריכת הדלק ואז זה כבר איסור תורה.