אכילת מזונות לסעודת מלווה מלכה- לאשה

שאלה:

בס"ד
מועדים לשמחה
האם ניתן לצאת ידיי חובת סעודה רביעית לאישה באכילת מיני מזונות כמו סופגניה / חתיכת עוגה וכו' ולברך ברכת אחרונה מעין שלוש וזה נחשב לסעודה רביעית או שחובה כזית פת ?
והאם על סעודת מיני מזונות אפשר להגיד " לשם יחוד .. אתקינו סעודתר רביעה דמלכא משיחא " ?

תשובה:

שלום וברכה,

רוב הפוסקים סוברים שאשה מחוייבת בסעודת מלווה מלכה. על כן לכתחילה יש לה לקבוע סעודתה על לחם, ואם היא מתקשה בזה היא יכולה לאכול מזונות, ואם גם זה קשה לה היא יכולה להקל באכילת פירות.

אפשר להגיד ה"לשם יחוד" על מזונות וכמו כן על פירות.

מקורות:

בסימן ש' (הסימן של מלווה מלכה) כתב המג"א "עיין סימן רצ"א", ולא פירש כוונתו. ונח' הפמ"ג באשל אברהם והמחצית השקל בכוונת המג"א. הפמ"ג פירש שכוונת המג"א היא שדווקא בהלכות של סימן רצ"א שהם הלכות סעודה שלישית נשים מחויבות, אבל נשים אינן מחויביות בסעודת מלוה מלכה. מאידך, המחצית השקל פירש שכוונת המג"א היא שנשים חייבות בסעודת מלוה מלכה כמו שהן חייבות בסעודה שלישית,מלווה מלכה, על דרך שהמג"א כתב בסימן רצ"א ס"ק י"א "דלכל מילי דשבת איש ואשה שוין". ובפמ"ג סיים שראוי גם לאשה לאכול סעודת מלוה מלכה, שהרי אמרו חז"ל "איבר אחד יש באדם ונסכוי שמו, וזה האיבר נשאר קיים בקבר עד עת התחיה וכו' וזה האיבר אינו נהנה משום אכילה כי אם מסעודת מלוה מלכה". וטעם זה שייך גם כן בנשים.

וכן כתב הכף החיים סימן ש' ס"ק ב' שנשים חייבות בסעודת מלוה מלכה.