מזוזה שכתבו בה אות "שין" בלי תגין

שאלה:

שלום,
האם מזוזה שבה כתבו (במלה "נשבע") אות שין בלי תגין כלל (כנראה משום חוסר מקום בקלף) נחשבת לכשר לכתחילה או בדיעבד?
תודה רבה!

תשובה:

מועדים לשמחה,

סליחה על האיחור במענה.. השאלה משום מה נשכחה..

מזוזה שחסר בה תגים מוגדר ככשר בדיעבד.

בשו"ע סימן לו סעיף ג' מבואר שאם לא תייג אותיות שעטנ"ז ג"ץ, המזוזה כשרה. ובמשנה ברורה שם שם ס"ק טו הביא את דעת הב"ח והגר"א שפוסלים, לכן כתב המשנה ברורה : "על כן מהנכון מאוד לחוש לזה ולתקנם אחר כך". וכך גם כתב בספר קסת הסופר סימן ה' סעיף ד': "ובדיעבד אם לא עשה להם תגים כלל כשרים, ויש פוסלים אם לא תייג שעטנ"ז ג"ץ, ויש לחוש לדבריהם להחמיר בשל תורה ולתקנן".

למעשה, ניתן להביא את המזוזה לסופר מומחה שיוסיף תגים ובכך המזוזה תהיה כשרה גם לכתחילה. ואפילו אם נראה לכם שאין מקום לתגים כדאי בכל זאת לנסות להביא לסופר מומחה שיבדוק משום שבדרך כלל אפשר לגרד מגובה הגג ואחר כך להוסיף תגים על הגג, או לגרד מהאות שמעליו כדי שהתג לא יגע באות שמעליו. אני מניח שהחשש במקרה שלך הוא שהתגים יכנסו לחלל ה-ך' שבמילת ובשעריך, ועל ידי זה ה-ך' יהפוך ל-ה'. אך גם לזה יש פתרונות (לדוגמה, לכתוב תג מאוד קטן שלא ישנה את צורת ה-ך') לכן ההנחה היא שסופר מומחה ידע כיצד לתקן את המזוזה באופן המהודר ביותר.