תפילת הגשם ביחיד

שאלה:

שלום רב, אני נמצא בבידוד לכן אתפלל בשמיני עצרת ביחיד. רציתי לדעת אם יש בעיה, לפי דעת הספרדים, לומר תיקון הגשם ביחיד (או האם לדלג חלק מסויים)? והאם עלי לחכות עד לשעה שבוודאות סיימו לגמרי בבית הכנסת את תפילת מוסף או שמספיק שאחכה מעט עד לזמן שכנראה כבר החזן אמר את תיקון הגשם ואתחיל גם?

תשובה:

מועדים לשמחה,

תפילת הגשם עצמה פשר לומר ביחידות השאלה היא כמובן מתי, כלומר, מתי אתה יכול כבר לומר תפילת מוסף. בשו"ע סי' קיד סעי' ב' פסק שאסור לומר לפני שהחזן הכריז על גשם, גם למי שמתפלל ביחידות בביתו. אולם אדם הנמצא בעיר ודאי שיש מניינים המתפללים בנץ ולכאו' יכול לסמוך על הכרזתם. נמצא שבכל שעה שיתפלל (לאחר זמן מוסף שלהם) יכול כבר לומר משיב הרוח. אלא שהמעיין בביאור הלכה שם ד"ה לא יקדים יראה שהוא מסתפק בזה האם כאשר יש שני מניינים יכול להקדים לפי המנין הראשון, וציין שלכאו' כיצד איפוא יאמר בשחרית מוריד הטל לאחר הכרזת החזן במנין הראשון?! אא"כ נאמר שזה לא מועיל למי שמתפלל בזמן של המנין השני. לכן לצאת מספק עליך לכוון את זמן תפילתך לאחר המנין שאתה רגיל להתפלל בו ואין צורך להמתין עד שש שעות. כלל הנראה השנה לא יהיו המניינים כה ארוכים כי ריקודים וכד' לא יהיו. ראה עוד בשער הציון סי' תקנא ס"ק נו.