קשירת סכך בחבל קנבוס

שאלה:

שלום וברכה. האם לכתחילה מותר לקשור סכך מחבל קנבוס משום מעמיד? לכאורה הוי גידולי קרקע ולא מקבל טומאה?

תשובה:

אינני מכיר את החבל הזה אבל ככל שהוא מעובד כמו חבלי פשתן ואחרים, אין לקשור בו את הסכך.

מקורות:

עי' שולחן ערוך אורח חיים הלכות סוכה סימן תרכט, סעיף ד: סיככה בפשתן שלא נידק ולא ניפץ, כשרה, דעץ בעלמא הוא; אבל אם נידק וניפץ, פסולה. ועי' במשנה ברורה שם ס"ק יב וזה לשונו: פסולה – מדרבנן מפני שאין צורתו עומדת עליו ומחזי כאילו אינו מגידולי קרקע ועוד כיון דראוי לתתם לתוך כרים וכסתות ואז יקבלו טומאה וע"כ גם בנעורת שברי גבעולין הננער מן הפשתן אין מסככין בו דגם ממנו ראוי למלא כרים וכסתות. והנה לפי הטעמים האלו אפילו בצמר גפן וקנבוס שאין מטמאין בנגעים אם נידק וניפץ אין מסככין בהם ועוד כתבו טעם מפני דכיון דכבר נידק וניפץ קרוב הוא לטוותו ויקבל טומאה ע"כ גזרו שלא לסכך בו ולפ"ז בצמר גפן וקנבוס דאין מקבל טומאה כלל לא שייך האי גזירה ויש להחמיר:

ובסעיף ה בשו"ע: בחבלים של פשתן, פסולה; של גמי ושל סיב, כשרה.