גזל שלא ידוע מאיפה נגזל

שאלה:

שלום כבוד הרב,
יכול להיות שבמהלך חיי גזלתי ואיני זוכר מאין, או שאין באפשרותי להחזיר (כמו מגבות מבתי מלון לפני שחזרתי בתשובה).
האם אני יכול לתת כסף לצדקה ולומר: "אני מבקש שכסף שזה שאני נותן לצדקה יעמוד לזכות אלה שגזלתי מהם ולא לי. הצדקה מעודף הכסף שלא גזלתי ייחשב לזכותי" ?

תשובה:

שלום וברכה,

גזלות שאת יודע מהיכן גזלת, עליך להשיב לבעליהם. ואין עצה אחרת להיפטר. גזלות שלא ניתן לאתר את הבעלים, ניתן לעשות עם הכסף צורכי רבים – לתת את הכסף למקומות ציבוריים – בית כנסת, מקווה, או מתנ"ס וכדומה. אולם הכסף צריך להינתן שלא בתורת צדקה אלא בתורת השת גזל. ניתן להתנות שכסף שמעבר לגזלות יהיה בתורת צדקה, אבל הכסף שנין כתחליף להשבת הגזל אינו צדקה אלא השבה.

בהצלחה ואשרייך!!!