מטה folding bed / מיטה מתקפלת – בשבת

שאלה:

אצלנו בארה'ב זה נקראת folding bed. אני חושב שהתרגום בעברית היא מטה מתקפלת
האם מותר לפתחו ולסגרו בשבת ויום טוב? אולי יש בזה שאלה של בנין, אוהל?

תשובה:

כיון שהכל גוף אחד – מותר לפתוח.

חג שמח.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק כד סעיף כד. וזה לשונו שם: מותר לפתוח כסא נוח מיטה ושולחן מתקפלים וכן לול של תינוקות מכיון שרגילים בכך וכל החלקים מחוברים לגוף אחד. ושם שמותר לפתוח אותם כן מותר לקפלם אבל אסור לחבר גגון להגנה בפני השמש אל כסא הנוח אלא אם כן היה הגגון מחובר לכסא הנוח מבעוד יום כי אז מותר לפותחו ולסוגרו גם בשבת וכדלעיל סעיף יג ואין איסור לפרוס רשת או כילה צפופה על לול אלא אם כן הייתה קשורה למחיצות הלול מבעוד יום ושרוכים מחוברים לרשת שעל ידם מושכים אותה וכדלעיל סעיף יד.

ומקור הסברא מופיע בשולחן ערוך סי' שטו: כסא העשוי פרקים, וכשרוצים לישב עליו פותחין אותו והעור נפתח, וכשמסירים אותו סוגרים אותו והעור נכפל, מותר לפתחו לכתחלה. ועי' גם במשנה ברורה שם: מותר לפתחו – דהא עביד וקאי מבע"י אלא שפושטו ומיישבו כדי לישב עליו ומה"ט שרי להעמיד החופה ולסלקה וה"ה הדף שקבוע בכותל שבביהכ"נ שמניחין עליו ספרים מיהו בדף בלא"ה שרי דהא אין כונתו במה שפושט את הדף לשם אהל וא"כ אין עליו שם אהל עראי כיון שהוא בלא מחיצות [תו"ש]: