קניית מקומות בבית הכנסת לראש השנה ויום כיפור ממעשרות

שאלה:

האם מותר להשתמש בכספי מעשרות כדי לשלם על כסא(בבת כנסת) של ימים נוראים?

תשובה:

שלום רב

באופן כללי כל דבר שמוטל על האדם כחובה הוא לא יכול ליתנו מכספי מעשר. לכן אם יש מקום אחר סביר להתפלל ואדם מתפלל במקום מסויים משום שנוח לו שם יותר, ולולי שזה כספי צדקה יתכן שהיה מתפלל במקום אחר, אפשר לתת מכספי מעשר, אבל אם זה בית הכנסת היחיד שבא בחשבון מבחינתו, לא ניתן לנכות זאת מכספי מעשר, ראה צדקה ומשפט פרק ו הערה כו, וכן הובא בס’ אשרי האיש מהגרי”ש אלישיב. על מקומות קבועים בבית הכנסת יש יותר להקל, כאשר המחיר אינו שווה ערך לעלות וגם הבעלות על המקום אינה מוחלטת, שאז זה יותר נחשב תרומה לבנין המקום.

כמובן, שגם באופן המותר, אדם שכבר התחייב ולא חשב לתת ממעשרות, לא יכול עכשיו לפרוע חובו ממעשר, וכל הנדון הוא רק במי שבא עכשיו לקנות ודעתו לשלם ממעשר.