לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תפילת שחרית לפני הנץ החמה או אחרי העבודה?

שאלה:

אני עובד בתור מלווה בבוקר. האפשרות שלי להתפלל במעין הוא או במניין פועלים שזה לפני עלות השחר או ב8וחצי לאחר שאני מסיים את הלווי האם אני צריך להתפלל לפני דהיינו במניין פועלים כדי לא לעשות שום עיסוק לפני התפילה או שעדיף לעשות את הלווי לפני התפילה ואח"כ להתפלל ב8 וחצי

תשובה:

מנין פועלים אחרי עלות השחר, אבל לפני הנץ.

אם המנין שלאחר העבודה הוא עדיין בתוך זמן קריאת שמע כמו שצריך, עדיף להתפלל לאחר העבודה ובלבד שקודם העבודה אומרים ברכות השחר. אם על ידי דחיית התפילה עלולים להפסיד זמן קריאת שמע ותפילה תתפלל לפני העבודה אף שהוא זמן פועלים.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ פט ס”ק יז, לז, על פי אליה רבה שם ס”ק ח, יב. כמו כן בס’ שבילי דוד שם ס”ק ד וס’ דברי תורה ח”א סי’ טז בשם חי’ הרי”ם כתבו להמליץ טוב גם על אלו המתחילים עבודתם לאחר עלות השחר שכבר הגיע זמן תפילה או אפילו לאחר הנץ החמה, שכיון שהוא דבר האבד וכרוך בהפסד ממון יש להקל על ידי שיאמר ברכות השחר וקריאת שמע, ובלבד שיזהר שלא לאחר זמן תפילה. והוסיפו עוד על פי דברי הרמ”א בסי’ רמח סעי’ ד שההולך לסחורה נחשב כהולך לדבר מצוה, וזאת מותר לעשות גם לפני התפילה. וראה עוד כאן מה שכתבתי בנושא דומה.