הוספת מים ליין

שאלה:

מ 240 קילו ענבים הפקתי 128 ליטר יין, את הענבים לא סחטתי ברצוני
להוסיף כמות מים ליין שני, כמה ליטר מים אני יכול להוסיף, כדי שעדיין יהי'
ראוי לברך עליו בורא פרי הגפן
הענבים היו ב 8 מיכלים בכל מיכל 30 ק"ג ענבים ומהם הפקתי מכל חבית
כ- 16 ליטר יין, ללא סחיטת הענבים
גמח"ט

תשובה:

אינני איש מקצוע כדי לדעת כמה יין עדיין יש בענבים האלו… כדי לברך בורא פרי הגפן, לשיטת הרמ"א צריך לפחות רבע או שישית יין ולשיטת הבית יוסף צריך רוב יין, אתה כאיש מקצוע יכול אולי לדעת כמה יין יש כאן וכנגד זה כמה מים תוכל להוסיף.

כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רד

סעיף ה

שמרי יין, מברך עליהם בורא פרי הגפן; נתן בהם מים, אם נתן שלשה מדות מים ומצא ארבעה, הוה ליה כיין מזוג ומברך: בורא פרי הגפן, אם מצא פחות, אף על פי שיש בו טעם יין, קיוהא בעלמא הוא ואינו מברך אלא שהכל; והיינו ביינות שלהם שהיו חזקים, אבל יינות שלנו שאינן חזקים כל כך, אפילו רמא תלתא ואתא ארבעה אינו מברך עליו בפה"ג; ונראה שמשערים בשיעור שמוזגים יין שבאותו מקום. הגה: ובלבד שלא יהא היין אחד מששה במים, כי אז ודאי בטל (אגור).