ברכה אחרונה על יוגורט / שינוי מקום בברכות

שאלה:

בס״ד
מה הדין של ברכה אחרונה על יוגורט שאני שותה מגביע? (מבחינת הכמות והזמן) הרי אכילתו דומה לשתיית משקה מכוס.
ושאלה נוספת, אם אני שותה בבית כוס מיץ ובדעתי להכין בנוסף קפה אותו אני לוקח מחוץ לבית וממשיך לשתות ממנו, האם אני צריך לברך ברכה אחורנה בבית לפני שאני יוצא על המיץ? או שאני מוותר על הברכה האחורנה כדי שלא אברך שוב על הקפה לאחר שבירכתי על המיץ?

תשובה:

1. לבן או מעדן חלב, אם ניערוהו והוא נעשה כמשקה ניגר, דינו כמשקה לענין ברכה אחרונה ולא מברכים בורא נפשות אא”כ שתו רביעית בשתי לגימות, ואם הוא נוקשה ונאכל בכפית, דינו כמאכל שעל כזית בכדי אכילת פרס מברכים בורא נפשות.

2. כיון שקבעת עצמך בבית, אם תצא מהבית אתה חייב ברכה ראשונה על הקפה שאתה שותה בחוץ גם אם לא בירכת ברכה אחרונה על המיץ [זאת מלבד הענין שאין כזה דבר לוותר על ברכה אחרונה, ומלבד העובדה שעל מיץ ניתן לברך ברכה אחרונה גם בחוץ רק לכתחילה מברכים במקום ששתו כדי שלא לשכוח, בשונה מפת שהיא טעונה ברכה במקום האכילה].

מקורות:

1. ראה סדר ברכת הנהנין להרב פ”ח סעי’ ח.