לתת לאחר לקרוא את המפטיר יונה

שאלה:

במנחה של יום כפור הגבאי טעה ונתן שלישי למתפלל אחר, האם אפשר לתת למתפלל שהיה אמור לקרוא בנביא לעשות זאת אע״פ שלא עלה לקרוא בתורה לפני כן?

תשובה:

בזמנינו שהמנהג שאנשים לא יודעים לקרוא והש"ץ קורא עבורם [בעיקר במקומות שקוראים הפטרה בקלף] מותר לתת לו לקרוא את ההפטרה ככל בעל קורא, וכמובן ברכות ההפטרה יאמר זה שעלה לתורה. אבל אינני יודע אם מקבל בזה את סגולת מפטיר יונה שהיא לכאורה משוייכת לעולה המברך את הברכות, כך שלא ירויח בזה כלום ולכאורה הוא פטור מלשלם את מה שנקב בדמי מפטיר יונה שלא קיבל לבסוף…

מקורות:

ראה רמ"א סי' רפד סעי' ד ומשנה ברורה שם ס"ק ח.