ביאור דבר האבד בחול המועד

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א,

שאלה: מי שצריך להמשיך קורס למטרה פרנסה, ואם בחול המועד לא ימשיך הלימודים זה יקח לו עוד זמן, ואז זה מונע אפשרות להתפנס יותר מהר וזה הפסק עקיף, האם זה מספיק סיבה להמשיך הלימודים חול למטרה פרנסה ביצי חול המועד ויחשב דבר זה כמו "דבר האבד"? או רק דבר שיהיה הפסק מידי ישר או קרוב ממש לזה?

וגם באותו נושא קשור לזה האם העושה זה יחשב שלא יהיה לו הצלחה בהדבר שלא יראה סימן ברכה או זה רק קאי כאשר ביד האדם לגמרי למנוע מן המלאכה בחולו של מועד ודוקא בוחר בזה? והאם נכלל בענין זה שלא יראה סימן ברכה מי שהולך לעבודה מפני שמפחד להפסיד יותר מדי יום עבודה שהבוס יכול לכעוס עליו ובפרט מי שעובד לגוי כמו כאן בחו"ל? על זה לא נראה מ"מ באנו לברר.

ואם עשה דבר שאמטר שלא יראה סימן ברכה מה תקנתו?

ברכה הצלחה ושלום

תשובה:

זה שאדם לא יוכל לעבוד נחשב מניעת רווח ולא הפסד, וזה אסור בחול המועד, אני נאלץ לקצר מחמת העומס האדיר הערב באתר.

כאשר הבוס כועס זה כבר יכול להיות בהחלט דבר האבד.