מחיקת ה' – שם ה' שנכתב על ידי העמדת נריות זו לצד זו

שאלה:

כתבתי בנריות את שם השם (י…ה…ו…ה) כסגולה לזיווג, האם יש בעיה לפרק את זה ואם כן איך?
תודה

תשובה:

העמדת נריות אחת ליד השניה כאשר אין שום רקע תחת הכתב וגם זה לא אחוז זה בזה אלא רק מונח נר אחד ליד השני, לא נחשב כתיבה לגבי שבת ואם כן מסתבר שגם לגבי איסור מחיקת השם הדין כך. אגב אינני יודע מי המציא סגולה משונה זו… אין לזה כל טעם.

מקורות:

במגן אברהם סי' שמ ס"ק י כתב לאסור לחבר אותיות כסף לפרוכת, ונאמרו בדבריו שני ביאורים:

הגרש"ז אויערבך [שש"כ פרק טז הערה סח] מבאר, שמדובר באותיות ללא רקע כל שהוא, רק צורת האות עצמה, ולכן בחיבור לפרוכת הוא נותן רקע לאות, וזו כבר משמעות של כתיבה. לדבריו, כאשר כבר יש רקע לאות, למשל אות שכתובה על כעין כרטיס מרובע – אין בעיה.

בקצות השולחן סי' קמד מבאר, שהצמדה רופפת וארעית התירו, והמגן אברהם מדבר בהצמדה קבועה וחזקה.

לפי זה, בלוחות שמכניסים כעין כרטיסי אותיות בתוך מסילה [לספירת העומר או הדף היומי ושיר של יום] וזה נכנס ויוצא בנקל, לכל הדעות מותר, יש רקע, והחיבור רופף, אבל אותיות ללא רקע או חיבור חזק, זה תלוי כבר שבני הביאורים הנ"ל ויש להחמיר. וע"ע שו"ת אגרות משה ח"א סי' קלה, בצל החכמה ח"א סי' מ.