השגחה כללית בחפץ דומם

שאלה:

האם בדומם יש איזה שהוא חשבון כלשהוא? כלומר למה פלסטיק מסוים ישמש מחשב שיכתבו בו ד"ת ויבקרו באתרי-הקודש ופלסטיק אחר לא זכה לכך אלא הוא דווקא משמש לתוצרת מחשב שמשמש לגלישה בטינופת ולכתיבת דברי כפירה ונאצה או שזה ברירת מחדל אקראית ללא כל הכוונה?

תשובה:

שלום וברכה

בחפץ דומן אין השגחה פרטית – על כל יחידה מה יעשה בה ולמה, אלא השגחה על כללות המין, כלומר כמה פלסטיק יהיה בעולם או במדינה וכמה יצור וכו', לכן ההחלטה אם חתיכה זו או אחרת היא ברירת מחדל בלבד. אמנם פשוט שכל דבר הנעשה בבריאה הכל מאיתו יתברך ואין שום דבר נשעה מעצמו, הטבע הוא כולו נס ואין שום חוק, כל הבריאה מתחדשת ונעשית כל הזמן, לכן בפועל עשיית הפלסטיק הספציפית הזה היא ביד ה' במישרין, אלא שלא קדמה לבחירתו סיבה תבונית שקבעה למה דוקא הוא ולא אחר, זו היתה בחירה אקראית.

שנה טובה ומבורכת.