בצל בשרי על קרש חיתוך חלבי שטוגן במחבת חלבית

שאלה:

בצל שנחתך בסכין חלבית על קרש חיתוך פלסטיק בשרית, וטוגן במחבת חלבית מה הדין? תודה

תשובה:

הבצל אסור באכילה, הקרש חיתוך נשאר כשר, ולגבי המחבת נחלקו הדעות והמיקל יש לו על מה לסמוך.

מקורות:

ראה חכמת אדם כלל נו סעי' ב, וראה בס' דבר חריף פרק א סעי' יג בשם גדולי ההוראה שאין להחמיר באופן זה של דוחקא לגבי הכלים, כיון שמדובר בבליעה על ידי דוחק הסכין עליהם ולא בסכין ממש, ולענין נ"ט בר נ"ט הקילו בזה.

לגבי המחבת: לבני אשכנז המחבת נאסרה וטעונה הכשרה, כיון שבדבר חריף אין את הקולא של אינו בן יומו וממילא בלוע בבצל הזה בשר וחלב ממש.

בדעת השולחן ערוך בזה יש כמה סתירות וספק גדול, הכרעת הגאון רבי עובדיה יוסף זצ”ל להקל בענין באינו בן יומו, בכלי בן יומו ודאי יש להחמיר לכל הדעות. כמו כן, הבן איש חי בפרשת קרח החמיר בזה מאוד גם בכלי שאינו בן יומו וכדעת הרמ”א בסי’ צה, ולא התיר אלא במקום שיש הפסד מרובה, ולכן גם לספרדים יש להחמיר ולהגעיל את המחבת. ראה יביע אומר ח”ח או”ח סי’ מג בהרחבה.