לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תרופה לחולה בשבת / רפואה מתקדמת לאשה מכספי מעשר

שאלה:

כמה שאלות שנשלחו ולא קיבלתי מענה [כנראה ברחו בעומס השאלות שמן הסתם יש לאתר…] וכן כמה שאלות חדשות…
א. אשה חולה במחלה מסוכנת, אך לא נמצאת בסכנה מיידית וכד' ומקבלת טיפולים וכד' שגורמים לתופעות לוואי לא מסוכנות אך לא נעימות כגון בחילות וכד'. האם מותר לה לקחת כדור בשבת נגד הבחילות. או דינה לענין הבחילות כמו כל חולה שאיב"ס שרק בכאב שנופל מחמתו למשכב. היה לי סברא להתיר שסו"ס חולה מסוכן יש חשיבות לחוזק גופו ומצב רוחו לרפואתו. וגם כיון שטבען של כאלה דברים שלפעמים יכולים לגרום סיבוכי משנה [לא ידועים] א"כ בחולה שכל גופו כעת לא במצב הטבעי אין לדעת מה יגרום לו חולשה ויגרור חולשה וכד', ולכן יש לו לקחת בשבת גם משככי כאבים לכאבים שאינם חמורים וכד'.
ב. האם יש איסור ספיה לקטן בדבר שיש בו מחלוקת הפוסקים. כגון אדם שמחמיר לא לפתוח בקבוק בשבת, האם מותר לתת לקטן לפתוח, או כיון דאיסור ספיה הוא גם דאוריתא, א"כ לא מרוויח מידי בזה שנותן לבנו הקטן. וכן לענין טלטול בשבת במקום שיש עירוב. וכן בכל הנ"ל לדעות שאדם מצווה על שביתת בנו שזה גם דאורייתא ממש.
ג. האם הוצאה רפואה על אשתו שאינם מעיקר הדין בחיוב כתובה כגון רפואה פרטית מעבר לרפואה הציבורית, בדיקות מתקדמות וכד'. האם ניתן לחשב זאת מכספי מעשר?

תשובה:

שלום וברכה

1. בודאי מותר לקחת את הכדור.

2. אם הוא חושש ממש לאיסור אין לתת לקטן, אבל אם הוא מתייחס לכך כחומרא, יכול לתת לקטן.

3. אפשר לתת מכספי מעשרות.

רפואה שלמה ושנה טובה ומבורכת, תחל שנה וברכותיה!