הערה לש"ץ

שאלה:

היום בשחרית הש"ץ התחיל בטעות מתוך הרגל אחרי ברכת גואל ישראל את ברכת רפאינו. אני הכרזתי בקול "ענינו" והש"ץ התבלבל ולקח לו מס' שניות שתיקה להתעשת ואז מחמת הבלבול הוא סיים את הברכה. אז התערב מתפלל אחר ואמר לו שהוא כבר לא יכול לחזור ושיוסיף בשומע תפילה והוא אכן עשה ככה. שאלתי האם נהגתי כשורה? האין כאן חשש של מלבין פני חברו ברבים?

תשובה:

שלום וברכה

אין חשש כלל, אתה נהגת כשורה ובודאי שצריך להעיר, הוא לא נהג כשורה שהמשיך, אבל נהג כשורה בכך שהשלים בשומע תפילה.

בהצלחה

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים תקסו סעיף א

בתענית צבור אומר שליח צבור עננו בין גואל לרופא וחותם ברוך אתה ה' העונה לעמו ישראל בעת צרה (ואם שכח עיין לעיל סוף סימן קי"ט סעיף ד').

שולחן ערוך אורח חיים קיט סעיף ד'

שליח צבור ששכח ולא אמר עננו לא יחזור אפילו אם עדיין לא גמר רק רפאנו ואם חזר ברכה לבטלה היא (אלא יאמר עננו בשומע תפלה כיחיד)

משנה ברורה או"ח קיט סעיף קטן יט

(יט) כיחיד – עיין בדרך החיים שפוסק דלא יחתמנה בברכה רק בשומע תפלה כשאר יחיד בעלמא וכן נכון דבזה יצא לכולי עלמא עיין במגן אברהם. ואם שכח גם בשומע תפילה אפילו נזכר קודם שהתחיל רצה שוב לא יאמר אלא יאמרנה אחר שיסיים בשלום קודם אלהי נצור ובלא חתימה [דרך החיים ושערי תשובה עי"ש]: