הטבלת החלה בדבש ואכילת אגוזים ענבים וחמוצים

שאלה:

עד מתי נוהגים לטבל חלה בדבש ונמנעים מלאכול אגוזים ענבים ודברים חמוצים?

תשובה:

בקהילות רבות בעיקר חסידיות נהגו לטבל חלה בדבש עד הושענא רבה, וכן הובא בס' ארחות רבינו שכן נהג בעל הקהילות יעקב, לטבול את החלה בדבש עד הושענא רבה, ויש שנהגו בזה גם בשמחת תורה. יש מקהילות החסידים שנהגו לא לאכול גם אגוזים עד הושענא רבה, ראה בזה בס' נטעי גבריאל, אבל כמדומה רוב ככל עם ישראל לא נהגו בזה אלא בראש השנה עצמו.

מקורות:

מנהג טיבול בדבש בר"ה הביא בנטעי גבריאל שמבו' בתשו' רב נטרנאי גאון ר"ה שכתב והיה שותה מי דבש ואומר שתהיה השנה הבאה עלינו מתוקה. ומובא במג"א סי' תקפג ס"ק א' "תפוח:    ויברך על התפוח שהתפוח עיקר שכ' בכ"מ נוטלין התפוח וטובלין בדבש ולא כתב אוכלים דבש עם התפוח משמע שהתפוח עיקר דוגמא דטיבול מרור (מהרי"ל ד"מ) ורי"ו פשטידא ויש נוהגין לטבל פרוס' המוציא בדבש:" ועי' מטה אפרים תרה, יח שכ' שנוהגין כן בעיו"כ "ונוהגים לאכול בשר בסעודת שחרית. ומי שאפשר לו לא יאכל בשר בהמה, כי אם בשר עוף. ויכול לאכול בסעודת שחרית מאכלים מתובלים בבשמים וכרכום, וגם מצוה לאכול דגים. ויש למנוע מלאכול מאכלי חלב חמין וביצים ושום, לפי שהם מרבים זרע, ודברים המרבים זרע אין לאכול כל היום, ולכן אין לשתות יין ישן. וקאווי או טייא עם חלב אין להקפיד. ונוהגים בסעודה זו לטבול פרוסת המוציא בדבש. ויש להזמין על שולחנו עניים הגונים, שהוא סגולה להיות שולחנו כפרה, ומכל שכן שראוי לעשות כן בסעודה המפסקת:"