סמכותה של בדיקת פוליגרף בדיני ממונות

שאלה:

לכבוד הרב שליטא ישר כח עבור המענה .
סליחה אכן נסחתי עם משמעות לא מדויקת
נסחתי שוב מדויק

. ראובן שוכר 2 קומות בבנין משרדים באחת משתמש לצרכיו ואת השניה משכיר לשמעון .
ב. שמעון תקופה ארוכה לא שילם שכירות לראובן והצטבר סכום גדול
ג. בעסקה שעשו ראובן ושמעון (בתחום המניות)
הוחלט על התחשבנות שבסופה הוסכם על דעת 2 הצדדים על סך מסוים שיעביר ראובן לשמעון .
ד. ראובן העביר לשמעון את הסכום שסוכם אבל בניכוי חובו של שמעון לשכירות
ה. שמעון מבקש את מלא הסכום שסוכם וטוען שסיכמו במפורש בעל פה
שהתחשבנות כוללת ולוקחת בחשבון גם את סילוק החוב לראובן עבור השכירות (ואף נבדק בפוליגרף על טענתו ויצא דובר אמת)
ו. ראובן טוען שלא כך סוכם ושהתחשבנות לא כוללת ויתור על השכירות שממילא אינו נהנה ממנה משום שלא הוא בעל הבית והכסף כולו מועבר לבעל הנכס ולכן אין שום היגיון בוויתור על השכירות
גמר חתימה טובה ישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

אם ראובן מחזיק את הכסף וטוען טענת ברי שהפשרה לא כללה את החוב של השכירות, אין אפשרות להוציא את הכסף מידו, כדין כל טענת ברי וברי שמשאירים את הכסף ביד המוחזק. מאידך אם הכסף כבר הגיע לידיו של שמעון וטוען שמעון שהפשרה כללה את חוב השכירות, לא ניתן להוציא מיד שמעון את החוב, כדין ברי וברי שאין מוציאים מהמוחזק, ועל זה נאמר הכלל המוציא מחברו עליו הראיה.

אם ראובן מוחזק במעות לא ניתן להוציא את הכסף בגלל הבדיקת פוליגרף שמסייעת לשמעון – הפוסקים נוקטים שבדיקת פוליגרף לא בדיקה שמבררת ב100% ואין בכוחה להוציא ממון.

בהצלחה.

מקורות:

בדיקת פוליגרף אינה ראיה החלטית, וגם כאשר היא מצליחה יש לה בירור של כ80% ולכן אין כוח לבדיקת פוליגרף בכדי להוציא ממון. וראיתי (חישוקי חמד ב"מ לז, א) שלדעת הגרי"ש אלישיב בדיקת פוליגרף יכולה לחייב שבועת היסת ולא להוציא ממון.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם בהסכם הפשרה היה כתוב שאין יותר חובות וטענות אחד כלפי השני. שמעון טוען שזה כולל את מחיקת חובו לשכירות ואילו ראובן אומר שאין קשר לחוב השכירות ודעתו לא היתה על כך האם זה משנה את הפסק או שראובן עדיין מוחזק ואין מוציאין מידו? תודה רבה

  2. אם ראובן טוען ברי שההסכם נכתב על חובות שקשורות למניות בלבד. ואכן היה וויכוחים בחובות של המניות והגיעו לפשרה, יכול ראובן להחזיק את הכסף כיון שטוען שהשכירות זו עסקה צדדית ולא נכתבה לגבי דברים אחרים. והכוונה שאין חובות וטענות אחד על השני רק לגבי העסקה של המניות. אולם צריך שראובן יטען כך בברי שכך התכוון בעת החתימה.