השתמשתי במסחטה של חבר והתקלקלה

שאלה:

שלום הרב

אני גר בשותפות.
שותף שלי הרשה להשתמש למוכנת סחיתת פירות שלו.
הוא אומר שהוא קנה אותה לפני 4 שנים במחיר 240$
לפני חודש השתמשתי ובאמצע הסחיטה המנוע הפסיק לעבוד.
הוא מציע לי לקנות לו מכונה חדשה ב150$ או 50% של הנזק?
מה הדין ?
תודה ושנה טובה

תשובה:

שלום וברכה,

אם עשית שימוש רגיל במכונה – תוך כדי סחיטה המכונה הפסיקה לעבוד – אין עליך חובת תשלומים, ואינך חייב לשלם לו כלל. רק אם עשית שימוש חריג אתה חייב לשלם את ערכה של המכונה. מכונה אחרי 4 שנים יורד פחות מחצי מערכה.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן שמ.

השואל מחבירו בהמה או מטלטלים ונאנסו בידו כגון שמת או נשבר או נשבה חייב: הגה: ודוקא שאירע האונס מכח השואל אבל אם אירע האונס מכח המשאיל פטור ולכן מי שיש לו משכון אצל עכו"ם והשאילו לחבירו ליקח עליו עוד מעות ונשרף המשכון פטור השואל דהא בלאו הכי היה נשרף מכח המשאיל (מרדכי פרק השואל): וא"צ לומר שחייב בגניבה ואבידה אבל כל קלקול שאירע בה מחמת מלאכה ששאלה בשבילה לא מבעיא אם הוכחשה מחמת מלאכה שהוא פטור אלא אפילו מתה מחמת מלאכה פטור והוא שלא ישנה לעשות בה דבר אחר חוץ מהמלאכה ששאלה בשבילה שאם שינה ועשה בה מלאכה אחרת חוץ מהמלאכה ששאלה בשבילה אפילו היא קלה ממנה תלינן דמחמת אותה מלאכה ששינה מתה ואפילו באותה מלאכה עצמה אפשר לשנות כגון ששאלה לחרוש וחרש בה ביום ובלילה שלא כדרך כל הארץ:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום
    הבן אדם לא מקבל התשובה ראשונה. אומר שלחצי יותר מדאי על הגזר ואני אומר שזה הדרך לסחוט גזר.
    לגבי התשובה שניה מצאתי לו מכונה מעולה ב 100 דולר אני מוכן לשלם לו 50. גם הוא לא מסכים הוא רוצה 100 דולר
    מה עושים?

  2. אם ברור לך שלא עשית שימוש חריג, אין עליך חובת תשלומים. אם לא ברור לך אתה חייב לשלם רק את הערך של המכונה משומשת כמה שנים. ואין עליך חובה לשלם לפי מה שהוא מבקש אלא מה שאתה חייב.