אמירה לעכו"ם – מקרר בשבת

שלום 1. במהלך החג גילינו אור במקרר החדש , וקראנו לגויה ( רמזנו לה שתסגור את האור במקרר ) , אך לא הצעתי לה תשלום עבור מלאכה זו , היא לא מוגדרת כגוי של שבת ,ולאחר מכן לא יועיל כנראה להביא לה תשלום כיוון שבזמן שהיא עשתה את המלאכה היא לא עשתה זאת עבור התשלום אלא עבורי. האם יועיל להביא לה תשלום אחרי החג? האם הייתה בעיה באמירה לעכו"ם בענין זה , על שעת שהאוכל יתקלקל וכדומה …

תשובה:

שלום וברכה

נחלק את שאלתך לכמה נקודות: ראשית, במקררים החדשים לא מספיק לכבות את האור, יש שבהם הרבה מאוד חיישני טמפרטורה שפועלים בכל פתיחה וסגירה, ויש צורך בהתקן שבת, כדאי לפנות לייעוץ במכון הטכנולוגי להלכה של הרב הלפרין, או למשמרת השבת.

לגבי האמירה לגויה, כיון שלא מדובר בפעולה שיש בה הנאה אלא רק הסרת צער – הסרת מונע, מותר לרמוז לה שלא בדרך ציווי, לומר, אוי, כל כך חבל שאנחנו לא יכולים לפתוח בגלל שאין מצב שבת… והיא תבין מעצמה מה לעשות. הנושא של התשלום אינו רלוונטי, אם נדרש תשלום אפשר לשלם.