צום גדליה לאשה עם תינוקות קטנים מאוד

שאלה:

1. האם יש פטור לאשה לצום בתום גדליה אם היא תהיה חלשה לטפל בתינוקות ( תאומות בנות שנה וחודש ) , היא לא מינקת או מעוברת .
2. הבוקר שכחתי שצום ונזכרתי רק בתפילת שחרית וצחצחתי שיניים, האם יש בעיה מבחינת הצום ? נראה לי שלא בלעתי מים, אך הפה לח ואולי יש יותר רוק שנבלע .
תודה

תשובה:

באופן עקרוני אין היתר כזה, על הבעל לסייע ביום זה כדי שהאשה תוכל לצום. אבל אם לא מרגישים טוב, כיון שיש קהילות שנשים בכלל לא צמות, וכאן יש גם את שיטת המהרש"ם שסבור שעד שנתיים מהלידה לא צמות גם אם לא מניקות, אמנם אין המנהג כמותו, אבל ככל שמדובר בתאומות וכל כך קטנות, אם את מרגישה לא טוב אפשר להפסיק.

לא מצחצחים שיניים בצום, אבל לאחר שזה נעשה אם פלטת את המים זה בסדר.

רוב נחת.