סימני ראש השנה

שאלה:

מה זה קרא רוביא כרתי סילקא ותמרי. איזה ברכות מברכים אליהם? באיזה מהם יש בעית תולעים?

תשובה:

שלום וברכה

קרא הוא דומה לקישוא גדול, ממין הדלועים. אין בו חשש תולעים.

רוביא, זה שעועית, רבים מייחסים זאת דוקא לשעועית שיש לה נקודה חומה, דינה כמו כל שעועית לענין תולעים ומצריכה בדיקה רגילה של שעועית.

סילקא זה עלי מנגולד, יש לרכוש רק מכשרות מהודרת מפוקחת מחרקים, יש כמה חברות.

כרתי זה לוף, יש להוריד את העלים הירוקים ועוד קצת מהקלחים מכל צד, לחצות את הקלחים ורחוץ היטב במי סבון גם מבפנים.

תמרי – תמרים…

שנה טובה.

מקורות:

הוריות יב, ב:  אמר אביי השתא דאמרת סימנא מילתא היא (לעולם) יהא רגיל למיחזי בריש שתא קרא ורוביא כרתי וסילקא ותמרי"

שו"ע תקפג:  יהא אדם רגיל לאכול בר"ה רוביא דהיינו תלתן כרתי סילקא תמרי קרא וכשיאכל רוביא יאמר יה"ר שירבו זכויותינו. כרתי יכרתו שונאינו סילקא יסתלקו אויבינו. תמרי יתמו שונאינו. קרא יקרע גזר דיננו ויקראו לפניך זכיותינו. הגה ויש נוהגין לאכול תפוח מתוק בדבש ואומרים תתחדש עלינו שנה מתוקה וכן נוהגין ויש אוכלים רמונים ואומרים נרבה זכיות כרמון ונוהגין לאכול בשר שמן וכל מיני מתיקה.