קבלת תענית במנחה ביחיד / תענית חצי יום

שאלה:

שלום.
האם אפשר לקבל תענית בתפילת מנחה כאשר מתפללים ביחיד?
האם בתענית שקיבלתי מותר לעשן?
ושאלה האחרונה, אם עושים תענית חצי יום מעלות השחר ועד חוצות היום האם צריכים לקבל את תענית זו במנחה גם כן?

תשובה:

קבלת תענית בתפלת מנחה אינה קשורה לתפילה בציבור (ובמ"ב סימן תקס"ג ס"ק ב' כתב שקבלת תענית מועילה בדיעבד אפילו אחרי שהתפלל תפילת מנחה).

מותר לעשן בתענית יחיד.

לכתחילה יש לקבל תענית חצי יום בתפלת מנחה.

מקורות:

עישון בתענית יחיד- במ"ב סימן תקנ"ה ס"ק ח' כתב בשם הכנסת הגדולה שאסור לעשן בארבעה הצומות, ומוסיף המ"ב שאם 'מורגל ביותר' לעשן וקשה לו מאוד בלי לעשן מותר. והיינו שדווקא בארבע התעניות אסור לעשן (וכנראה הטעם מפני שהארבע תעניות הם זכר לחרבן ורק בהם נאסר עישון). והנה השו"ע סימן תקס"ז התיר לטעום תבשיל אם פולטו, וברמ"א שם חלק ואסר טעימה בתענית ציבור, ומבואר שאפ' לרמ"א שאוסר טעימה בתענית ציבור מ"מ מותר טעימה (כשפולטו) בתענית יחיד. וברור שה"ה שמותר לעשן בתענית יחיד.

קבלת תענית חצי יום בתפילת מנחה- נחלקו האם בתענית חצי יום אומר עננו, כמבואר בסימן תקס"ב ובמ"ב ס"ק ז', והכריע הרמ"א שם שיחיד יכול לאומרה כי בלא"ה יכול להוסיף כמבואר בסימן קי"ט סעיף א'. ומבואר הרמ"א סמך במידה מסוימת על הדעות שתענית חצי יום נחשב תענית. בענין זה עיין עוד תענית דף יא: ודף יב. וברש"י ד"ה הא דאמרת, וכן בשו"ע ומ"ב תקס"ב סעיפים א וי"א, האם תענית חצי יום הוי תענית או נדר.