נשים בברכת הגומל

שאלה:

שלום וברכה,

האם נשים אשכנזיות יכולות לברך בעצמן ברכת הגומל אחרי טיסה ארוכה במטוס?

תודה

תשובה:

שלום רב,

המנהג הוא שאישה אינה מברכת ברכת הגומל לאחר טיסה משום שברכה זו נתקנה לברכה לפני עשרה, ואין זה מכובד שאישה תברך בפני עשרה אנשים. לאחר לידה נהגו שמברכת, ובדרך כלל זה נעשה בפני גברים מבני המשפחה, בברית וכדומה. יש שנים ששומעות את הבעל עולה לתורה ועונות ברכו, ועולה להן לענין זה.

מקורות:

משנה ברורה סי' ריט ס"ק ג, וכן כתב החזו"א (אורחות רבינו ח"א עמוד צא).

שו"ע ריט: ארבעה צריכים להודות יורדי הים  כשעלו ממנה והולכי מדבריות כשיגיעו לישוב ומי שהיה חולה ונתרפא גומי שהיה חבוש בבית האסורים ויצא וסימנך וכל החיים יודוך סלה חבוש יסורים ים מדבר: ומ"ב שם: (ג) ומי שהיה חבוש – דעת מ"א דמיירי בחבוש על עסקי נפשות דוקא והרבה חולקים עליו ועיין בבה"ל מה שביארנו בזה. כתבו האחרונים דמי שנתחייב ארבעתן אינו מברך כ"א ברכה אחת לכולן. עוד כתבו דקטן אינו מחוייב להודות [ואפילו מצד מצות חינוך] וגם נשים מנהג העולם שאין מברכין ברכה זו וכתבו האחרונים הטעם משום דסדר ברכה זו הוא בפני עשרה וכדלקמיה ולא אורח ארעא לאשה. ויש שכתבו דמ"מ נכון הוא שתברך בפני עשרה עכ"פ בפני נשים ואיש אחד: